Dag 8 Meer van Ajal - Meer van Pianozel
22 juli 2024 - San Vito di Cadore, Italië
Gisteravond om 23.00u de lichten uit, lekker even lezen voor hoe lang de luikjes opblijven en uiteraard met de handjes boven de lakens. Heerlijk vast geslapen in één ruk door en om 8.00u open ik mijn luikjes. Saartje is al een half uurtje wakker, maar ook prima geslapen met haar nieuwe kussens, geen pijn meer in de schouders en nek. Win-win situatie want scheelt mij weer een intensieve massage beurt (geintje lief 😘). Temperatuur is prima, 18grC.
We weten al welke route we gaan lopen, een niet zo populaire route.
Bewust gekozen want we wilden even zonder al te veel (wannabe) hikers een route lopen.
We gaan eerst even rustig ontbijten in de Speiseraum in het hotel. Wederom keurig verzorgd met prima (h)eerlijke koffie. Nog even naar de kamer om een ‘bruine beer is het wild los te laten’ en we rijden naar Cortina D’Ampezzo. Want in het dal onder het dorp begint onze wandeling.
We parkeren op de parkeerplaats, strikken de wandelschoenen, laad de rugzak op mijn rug en we zijn onderweg, start om 9.55u. De temperatuur voelt gelijk enkel de lichtvochtigheid is aardig hoog, dus klam en alles voelt vochtig aan.
De route start direct met 100m 40% naar beneden en 100m 40% omhoog. Dus we zijn na een 20min direct wakker als we dat al niet waren. Meteen ff buffelen dus. Het 2e deel is door een stuk weiland,
wat boerderijen en al snel duiken we het dichte bos is. Heerlijk rustig hier, wat lagere luchtvochtigheid en de temperatuur daalt ook, denk zo een 15grC. Dit deel van de route is redelijk omhoog, met wat steilere stukken, vlakke stukken, geplaveide ondergrond, wat grind/stenen ondergrond, prima dus. Precies wat we even wilde na de hike van gisteren. We zien enorm veel groen; door de vochtige rotsbodem groeit overal mos.
Trek je een stukje los van de rots, direct vochtigheid, een goede voedingsbodem dus. Bomen in alle soorten en maten groeien op de rotsen en de wortels grijpen zich vast om de rotsen heen. Mooi hoe de natuur overal wel iets op vindt.
Halverwege het rondje, om 11.20u, op een splitsing pakken we de weg naar boven.
We komen boven aan bij het Meer van Ajal. Tenminste, meer kan je het niet noemen, wij noemen het een plas of ven. De ruimte om het meer is te veel onderhouden/aangelegd door de eigenaar van de berghut/restaurant wat aan de plas ligt. Prima, wij tikken een espresso naar binnen op het terrasje en gaan weer op pad naar de stuwdam van Pianozel. De weg hierheen: 500m straf omhoog 30%. Zweten geblazen dus, maar we weten waarvoor we het doen. Bij de stuwdam aangekomen, teleurstelling voert de boventoon. Wederom een klein plasje met wel een dam. Binnen 3 minuten hebben we de boel gezien en dalen we, zeer rustig en geconcentreerd, af naar de splitsing en vervolgen we de route naar beneden. Dit deel is iets minder spectaculair. Door de iets minder indrukwekkende natuur maar ook omdat we de focus goed moet houden op waar we de voetjes neerzetten.
Uiteindelijk komen we gelukkig weer zo der kleerscheuren beneden bij wederom een plas met een commercieel gebeuren.
We kopen hier een lekkere Cornetto, eten ons bij het ontbijt gemaakte broodje op en genieten maar weer is van de vele fantastische vergezichten.
Na een 20 minuten wordt de pakezel weer gezadeld en kunnen weer weer onderweg in onze daalprocedure. Nu het laatste stuk over asfalt. Bevalt op dat moment wel even. Nog wat ansichtkaartwaardige foto’s geschoten
en om 13.45u staan we weer bij de parkeerplaats. We hebben 10,95km gelopen, in totaal 3:45u over gedaan waarvan 3:05u in beweging. We begonnen op 1.126m en het hoogste punt was 1.421m, dus een 300m gestegen. To zover de info vanuit mijn Garmin horloge 😀🫡.
We gaan een lunchje verorberen in Cortina en wandelen rustig het dorp in. We kiezen van het restaurant voor ‘de gewone mensen, en delen een prima tonijn salade.
We tuffen op het gemak naar hotel Boite en zijn daar om 15.00u. Springen 1 voor 1 onder de douche, met zijn 2-en geen optie want er is net genoeg ruimte voor 1. Ik kijk even rustig de samenvatting van de Formule 1, Saartje werkt en leest wat, ik dommel in slaap bij een Sudoku, en zo is het alweer 18.00u.
We gaan weer wat drinken en eten in Cortina D’Ampezzo dus we moeten weer met de bolide op pad. Het heeft nog niet geregend als voorspelt, sterker nog, de zon schijnt met wat lichte bewolking. Eeen prachtig wolkendak boven de bergen. Heerlijk dus. Don’t trust Piet Pelleboer ☀️❄️🌈☃️☔️💨⚡️.
Na een drankje gaan we wee op zoek naar een restaurantje. Overal weer erg druk, alles zit vol. We besluiten weer naar Pontejel Bierstubbe Forst (ook op dag 6) te gaan. Vijf minuutjes wachten en een tafeltje voor 2. We bestellen allebei een glas Pinot Grico met een fles water. Ik neem weer de heerlijke goulashsoep vooraf, en als hoofd nemen we Fussoloni Verrighi Saltati (grote fussili met aubergine, olijven, Italiaanse streekkaas en nog veel andere lekkere dingetjes) en Stinco di Maiale al Forno (supermals porkvlees aan het bot, met fluweelzachte zeer smaakvolle zuurkool en gebakken aardappelschijfjes). Beide zitten we lekker te smullen.
Een kopje koffie na, en we wandelen nog wat in de avondzon door Cortina. Temperatuur zo een 18grC om 21.30u.
We zoeken de auto weer op en binnen een half uur zijn we weer in ons hotel.
Vandaag weer gestreden, gezweet, gebikkeld, genoten, gegeten en gedronken.
Nog een korte leesbeurt en dan de oogjes toe. ☺️💤
Paulien:22 juli 2024👍🤩👌🫏😃